24 - hetedik évad – Jack Bauer meghalt

| Címkék: sorozat 24 jack bauer kiefer sutherland season 7 7 évad 42% | 2009.07.30. 13:06

24Abban azt hiszem minden 24 rajongó egyet érthet velem, hogy a 24 sorozat az 5. szezonig volt vállalható. Az első négy szezon kivételesen jó, megismételhetetlen, remek -és még sorolhatnám az epikusabbnál epikusabb jelzőket- lett, az ötödik szezonban lassult le a gépezet, de még –egy igazán antipatikus szereplő miatt- élvezhető maradt. A hatodik szezon izzadtságszagú, erőltetett sztorija már érezhetően nem működött, sokak szerint ott kellett volna abba hagyni. Szerintem is. Rendhagyó módon most nem mozifilmről fogok írni, hanem a 24 hetedik évadáról, amit csak most nemrég sikerült végignéznem. 
 
 
A forgatókönyvírók sztrájkja miatt egy teljes évet csúszott a hetedik évad, gyakorlatilag az összes sorozat közül a 24 szenvedte meg leginkább a sztrájkot. Aztán bemutatták a prequel részt, amiknek végül is annyi dolga volt, hogy felkeltse az érdeklődést a sorozat iránt. Én unottan néztem végig az előzmény filmet, nem a Redemption miatt érdekelt a 24 hetedik évada. Sokkal inkább a kíváncsiság hajtott, érdekelt, hogy a sorozat újra tud-e éledni, képes lesz-e valami újat nyomni az arcomba, felfrissítik-e Jack Bauer karakterét?
 
 
 
 
A sztoriról röviden
 
Egy ilyen sorozatnál nyilván a legkevesebb infó is spoiler-nek minősíthető, így tényleg csak szűkösen szedem össze a sztorit. A CTU-nak kampec, Bauer-t a szenátus(?) előtt hallgatják ki Washingtonban a múltban esetlegesen törvénytelenül elkövetett információszerzései kapcsán (azaz nehezményezik, hogy miközben többszörösen mentette meg az országot, közben a rakoncátlan Jack megkínzott pár rossz fiút), miközben az FBI váratlanul elkéri őt a foglalkozásról, mert olyan szituáció állt elő, aminek megoldásában az Ő régi kapcsolatai segíthetnek. Jack-et tehát egyfajta megfigyelőként, külső segítségként „alkalmazza” az FBI, és a későbbiekben kialakuló tragédiá(ka)t is az FBI kötelékében, illetve előlük menekülve oldja meg a mi Jack-ünk. Mindeközben az USA első női elnöke éppen egy Afrikai országban kitört polgárháborút, illetve népirtást szeretne a hadsereggel végleg berekeszteni.
 
A hetedik évad drámai helyzetekben kevésbé erős, a sztori pedig számomra nagyon nem működött, hiszen jelenleg nem egy hatalmas merénylet, illetve összeesküvés leleplezése Jack feladata, hanem sok kisebb, illetve nagyobb merénylet megakadályozásával húzzák az időt az írók. Éppen vége egy adott szituációnak, Jack végre leül egy percre, amikor előkerül VALAKI és közli, hogy még nincs vége, mert az egyik informátor egy ennél is nagyobb merényletről árulkodott neki. Jack persze rohan, szembe száll mindenkivel (ezért szeretjük) majd mikor azt is megoldja mi derül ki? Na mi? Hogy bizony van egy MÉG ENNÉL IS NAGYOBB KALIBERŰ merénylet, melyet ismét meg kellene oldania a szerencsétlen faszinak. És így tovább. 
 
Természetesen a történet ezen darabjai valamilyen módon kapcsolódnak egymáshoz (nem szeretnék semmit elárulni a mikéntről), de nem éreztem a sorozatban azt az erőt, azt a kohéziót, és pláne azokat az izgalmakat, amiket a remek első 1-5 évadban. 
 
 
 
És mi történt Jack-kel?
 
Hát ez a másik szívfájdalmam. Jack Bauer számomra halott. Immár teljesen elszürkült, sehol nem volt az ereje, a karizmája, az a fatális brutalitása, amivel a feladatokat általában megoldotta. Kiefer Sutherland arcjátéka immár teljesen beállt arra a tipikus „dzsekkbáuer” tekintetre, ami annyira jellemzi. Ez nem lenne baj, de ez már kicsit kevés. Szigorúan néz, üvölt, megint szigorúan néz, majd meggyőz az igazáról, ismét szigorúan néz, üvölt...
 
Tisztában vagyok vele, hogy egy ilyen karakter arcára ennél több nem nagyon fér, és talán nem is kell, de azért na. Ezt az arcot bámuljuk 6 évada, azaz 144 epizód óta (igen, régen még volt neki egyéb arca is), valami apró kis változást elviseltem volna Kiefer arcjátékában. És nem mellesleg Kiefer is öregszik, és ez meg is látszik az arcán.
 
Aztán itt van a sorozat számomra legkínosabb része, amit angolul kell idézzek főleg Jack szájából: „You just gonna have to trust me”. Az a minimum, hogy epizódonként kétszer halljuk ezt a szöveget leginkább Jack-től, de persze egyéb szereplők is nagy kedvvel használják. Mintha tényleg csak ennyi lenne a megoldás, mintha ezen kívül az amcsi hősöknek tényleg semmi másra nem lenne szükségük, csak arra, hogy a pár órája megismert akárki BÍZZON MEG BENNE. Tudom én, hogy propaganda, na meg nyilván Ők tényleg így gondolják és bármelyik fiatal srác heti rendszerességgel nyomja ezt a szöveget a suliban, vagy a szalagavató bál után mindegyikük ezt suttogja a csajok fülébe miközben a zsebüket a már olvadozó gumióvszer égeti, és persze minden gyerek naponta közli a szüleivel, hogy ÁJLÁVJÚ, de ez nekem már annyira ciki!
 
 
 
Dr.Mozi értékelése:
 
Erőtlen már ez a sorozat, kimerítették Jack Bauer karakterét, most már tényleg kiszívtak belőle mindent amit lehetett (najó, a Holdra még nem kellett feljutnia egy szál bermuda naciban elnököt menteni), most már találjanak egy másik, hasonlóan karizmatikus hőst, akivel megmenthetik Amerikát és folytathatják a 24-et, mert a sorozat felépítésével nekem nincs bajom. A nyolcadik szezont (merthogy már készítik) vélhetően már kihagyom, Jack Bauert pedig soha nem fogom elfeledni, valószínűleg örökre kibérelte a "Tough guy ever" dobogó tetejét megosztva Chuck Norris-szal. És ennyit mára a nyáladzásról. :)
 
RIP Jack Bauer.

 

Dr. Mozi szerint a 24 hetedik évada 42%-ot ér

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr711277524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.07.30. 21:54:46

Jó cikk lett, összefoglaltad, és valóban nem spoilereztél, amihez gratulálok! :-)

Én is most tekintettem, meg, szívemből szóltál. Persze, egy állat vagyok: amint kész az egész nyolcadik évad, megszerzem, és megtekintem.

De amúgy a régi Jack már valóban halott.

skaven 2009.08.01. 14:31:01

ez az evad szerintem lenyegesen jobb lett mint az elozo. :)
de sajna az teny hogy nagy extrakat mar nem nagyon lehet belevinni a sorozatba. de hat a megszokas... nezzuk majd a kovetkezo evadot is! :)
az mondjuk lehet hogy nem artana, ha picit kisebb ivu lenne a sztori es valami hihetobbet csinalnanak. kis szemelyes dramakkal, atombomba es vilaghaboru nelkul. :)

ergerberger 2009.08.22. 14:40:32

"nemrég sikerült végig néznem" --> nemrég sikerült végignéznem

kobe_ 2010.01.12. 01:36:45

Azzal nem értek egyet, hogy az ötödik évad gyengébb lett volna - ennek tanúsítására legyen elég annyi, hogy a legtöbb szavazáson az ötödik évadot tartják a legjobbnak (én nem) - , de a többivel nagyjából igen.
A hatodik évad elég gyenge lett, a hetedik talán jobb nála, de Jack karaktere már nem az igazi.
Szerencse, hogy a hetedik már nem csak róla szólt, hanem Tony-ról, aki miatt számomra egy jó évad kerekedett ki belőle.
De jah, Jack öregszik...ez van.
süti beállítások módosítása