Transformers - A folytatás bukása

| Címkék: kritika film fox mozi robot háború the movie of transformers revenge fallen megan 21% | 2009.06.29. 12:12

revengeSzombat délelőtt 11 óra, Mom park, 1-es terem. Mivel nem vagyok hajlandó szinkronizált filmet nézni, ezért gyakorlatilag csak ebbe a moziba járok premierfilmeket, blockbustereket nézni, mert ebben a moziban vetítik eredeti nyelven is a legtöbb filmet. Így történt most is a Revenge of the Fallen kapcsán. Bár ne tettem volna...

 

 

 

 

 

Pedig az első rész nagy kedvencem volt és az a mai napig. Önfeledten, ámulva élveztem 2007-ben a Transformers első részét, mert Michael Bay –mint úgy általában szokta- még tudta, hogy mit csinál és nem esett át annak a kurva lónak a túlsó oldalára. Az első rész ugyan egyszerű volt mint egy faék, de mégis minden olyan elemből annyit és olyan minőségben tartalmazott, hogy szemet hunytam a felett, hogy per pillanat autókból/repülőkből átalakuló robotok harcát nézem. A látvány, a felvonultatott LÉTEZŐ haditechnika, a hangeffektek, vagy akár a poénok olyan jól sikerültek, hogy még sokáig a film hatása alatt maradtam. Elvarázsolt, kikapcsolt, szórakoztatott. Nem úgy a folytatás.

bumblebee

Bay-nek már a második olyan filmjét látom, ami számomra többszörösen alulmúlja a sikeres első részt. A Bad Boys 2 hasonlóan hatott akkoriban rám: minden olyan elemre amitől a Bad Boys működött, a második részre Bay rátett még jópár lapáttal és ezzel totálisan elszúrta azt. Anno alig bírtam végignézni a Bad Boys folytatását. Per pillanat a Transformers folytatása egy fokkal jobbra sikerült, de még így sem ugrotta meg a lécet. Miért is?

Mert Bay úgy tűnik a mai napig nem ismeri ezt a mondást: a kevesebb néha több. Személy szerint nagyon nem bírom azt, amikor egy rendező azzal próbálja meg akciófilmjének folytatását eladni, hogy kihangsúlyozza: „ebben még több, még nagyobb robbanás, még több akció, még több robot, még több durvulás lesz!!!” De miért lenne még többre szükségünk? Élveztük az első részt, a pénztáraknál csillagos ötösre vizsgázott, miért nem lehetett ugyan annál a receptnél maradni? A Revenge of the Fallenben mindenből több van mint az első részben. Több a robot, több az akció, még a játékidő is hosszabb. És természetesen több lett az olyan logikai marhaság, amik felett még boldogan elnéztünk.

 

 

A történetről röviden:


A földön maradt álcák –nekem már ez is kiverte a biztosítékot, hogyhogy MARADTAK Álcák??? Az első részben miért nem harcoltak Megatron mellett, hol voltak akkor???- és Autobotok továbbra is harcolnak, de az Autobotok a hadsereggel együtt, intézményesen teszik a földdel egyenlővé a városokat ott, ahol feltűnik egy Álca. (Tényleg, több robot totálisan leamortizál városrészeket egyetlen Álca miatt is, majd ezután még fedősztorira gyúrnak, meg titkososat játszanak. Ezt hogy????) A kocka egyik utolsó darabját megszerzik az Álcák, ezután a Földre érkezik még vagy 30-40 új Álca és Autobot is (honnan??? És miért csak most???) és ezzel elkezdődik az újabb fogócska egy olyan tárgyért, amivel a Napunkat is eltudja pusztítani a Bukott nevű Fő-Álca vezér.

fallen

 

 

Én ennél mélyebben nem is emlékszem a történetre, de az a vicc, hogy pár elvakult hülyegyerek szerint ez ÍGY VAN JÓL, hiszen az ilyen alkotások nem szólhatnak semmi másról csak a látványról és a hangeffektekről, ha van olyan néző aki igényel valami tűrhető forgatókönyvet is, vagy óvodás szintnél jobb poénokat, az föl is dughatja magának Optimus bármelyik alkatrészét. Nonszensz. Mégpedig azért nonszensz, mert látványfilm és látványfilm között is VAN KÜLÖNBSÉG, azaz lehet különbséget tenni.

 ironhide

 

Merthogy erről van szó. A történet még csak-csak elmegy, azért az első részben sem volt túl komoly a sztori, de ott valahogy nem akarták ennyire az EPIC jelzőt ráakasztani. Most meg hiába akarják, nem lehet, mert a sztori nem koherens, rengeteg a logikai bukfenc és gyakorlatilag a film teljes hosszában ciki poénokkal próbálják oldani a feszültséget. És ez utóbbi az amivel a Revenge of the Fallen totálisan elbukik, pótvizsga NINCS! Azokért a poénokért, amik után ÉN éreztem magam rosszul –pedig Bay-nek kellett volna- az alábbi két „szereplő” felelős:

 

 

 

„Ikreknek” nevezik őket. A hangjuk olyan mint mikor héliumos lufit szívunk, a külalakjuk nélkülöz minden komolyságot (a zöld példánynak két nagy „pókotasarokból” kapafoga van, melyből az egyik ARANY!), és úgy beszélnek mint két harlemi rapper!!! És természetesen Bay jó szokásához híven, az egész filmben egymás basztatásával vannak elfoglalva, de persze a film egyik kilátástalan jelenetében pontosan nekik, illetve verekedésüknek köszönhetően jönnek rá főhőseink egy rejtély megfejtésére. Michael!!!! Ne mááááár!

 

De nem csak Ők tehetnek a film bukásáért. A sztori logikát totálisan nélkülöző elemeiről már szóltam, a szereplőket vegyük elő egy bekezdés erejéig. Shia/Sam és Megan/Mikaela pont olyanok mint az első részben voltak: két totálisan össze nem illő pár. Csak ebben a részben már konkértan zavarnak is a bénázásukkal. És itt már nem tudom nem feltenni a kérdést magamnak: Ugyan mit enne egy ilyen nehézbombázó ezen a kis idióta srácon? Sam szülei olyanok mint az első részben voltak: két infantilis szülő, néhol kellemes poénokkal. Azaz nem. Mégsem. Ebben a részben csak cikis poénokat képesek produkálni. Aztán Sam kapott egy Jar Jar Binks-hez hasonló, minden akció előtt-közben-után kiakadó idiótát (könyörgöm, még el is kábítják az egyik autós jelenetben amikor futószalagon érkező következő kiakadását kezdené, PONT ÚGY mint a Star Wars: The Phantom Menace-ben tette azt Quai Gon Jin Jar Jar-ral!!!!). Aztán itt van John Turturro, aki nélkül gyakorlatilag nem maradt volna értékelni való a filmben. Bár az Ő jelenetei között is több a cikis, mint cool.

megatron

 

A teljesség igénye nélkül, összeszedtem pár dolgot, jelenetet, amik igazán nevetségessé, szánalmassá, ostobává teszik ezt a filmet (aki még tervezi megnézni, az inkább ugorja át ezt a bekezdést): 

  • Szexuális poénok. De most a robotok szállítják őket. Megan Fox lábát kutya módra szó szerint megdugja az egyik apró Autobot. Devastator-nak (az a böszme robot amelyik több robotból áll össze) HERÉI VANNAK!!!!! John Turturro pont alattuk áll és bámulja őket!!!!
  • Terminatrix. Igen, nem vicc, tényleg van a filmben egy picsa, aki Sam-re kiveti a hálóját, majd bedugja a nyelvét a szájába és ezután kiderül, hogy igazából egy Álcáról van szó, aki emberré tud alakulni. Értitek! Álca! IMITÁLJA AZ EMBERBŐRT a robot!!!!
  • Anyuci a kollégiumban EGY MARIHUANA ÁBRÁVAL ELLÁTOTT zacskót szerez és abból MARIHUANA-t eszik, összekeverve azt valami akármivel. Mint valami elmeroggyant idióta, aki nem is ezen a világon él. Természetesen be is tép majd ámokfut a kollégiumban. Borzasztó!
  • A hadsereg mozgósítása csupán percekbe telik és egy nemlétező ügynökség exügynöke bármikor tűzparancsot adhat egy amerikai csatahajó kapitányának telefonon!
  • Jetfire a repüléstörténeti múzeumból kibújva egyből a nevadai repülőgéptemetőbe kerül. És a szereplőink is. Csak úgy. Pikk-pakk. Ámde kicsivel utána már teleportálnak is. Értitek! Jetfire teleportál!!!
  • Ha Megatron-t és Blackout-ot feltudták éleszteni a kocka maradékával, akkor Optimus-szal ezt miért nem lehetett megtenni??? Mindezt amellett, hogy Sam ténylegesen felélesztette a saját kocka-darabkájával Jetfire-t! És egyáltalán a kocka illetve annak darabjai a TF1-ben még elpusztítják, a második részben már FELÉLESZTIK Megatront??? WTF???
  • Mi a fene történt Barricade-dal (a rendőrautós Álca)? Az első rész végén Bay egyszerűen megfeledkezik róla, Barricade eltűnik, pedig még jelenti is rádión, hogy készül a harcra. Most a második részben, amikor kb. 40 új robotot látunk, és sima ügy lett volna visszahozni, ismét elfelejtkezett róla.
  • Megatron is néha csak úgy szimplán eltűnik. A film utolsó felvonásánál nem mutatják, hogy borzasztó erejével pusztítja az Autobotokat (pedig az első részben milyen veszélyes is volt), nem mutatják, hogy elrejtőzik valahol várva az alkalomra, egyszerűen csak nem csinál semmit 10-20 percig, amíg a kamera Sam-mel illetve más szereplőkkel van elfoglalva.
  • A Fallen nevű főgonosz Álca karaktere totálisan gyenge, sehol nem volt Megatronhoz képest mint karakter, egyszerűen légsúlyos főellenség volt. Bezzeg az első részben Bonecrusher, Black Out és Brawl is igazán komoly ellenfeleknek tűntek, szinte érezni lehetett a súlyukat a vásznon.  
  • A Föld napját elpusztítani képes szerkezet indítókulcsát az agysebész Fővezérek miért pont a FÖLDÖN REJTETTÉK EL??? 

 bumblebee

És még sorolhatnám, rengeteg a logikai, dramaturgiai gond a filmmel, de legalább az akciók rendben voltak. Azaz nem, ebben a formában ez sem igaz. Nekem látványban nem nyújtott annyit a film mint az első rész. Nem volt rossz, de én nem láttam sokkal több részletet, mint az elsőben, most is rengeteg olyan képsort volt, ahol 5 méterről vette az akciót a kamera. És a végén a sivatagban konkrétan TOTÁLIS KÁOSZ VOLT, amikor a robotokat mutatták, másodpercekig nem volt tiszta, hogy most a jókat vagy a rosszakat lövik...

 

Dr. Mozi értékelése


Akárhogy is keresem, kutatom magamban az élményszámba sorolható részleteket, nagyon nehezen tudok pozitívumot említeni a Transformers második részéről. Talán 1-2 akciójelenet lassítást, és John Turturro poént tudnék előhalászni magamból, illetve az a rész kimondottan tetszett, amikor Optimus 3 Álcával harcolt az erdőben. Optimus-on kívül a többi Autobot nem kapott komolyabb szerepet, BumbleBee csak házőrzőként kíséri Saméket végig, Rachet, Ironhide alig szerepel (csak lövöldöznek), de az újoncokat sem ismerjük meg különösebben (pl. a három motor transformert), bezzeg az idióta Ikreket és a távirányítós autót kapjuk az arcunkba rendesen. Konkrétan kidobott pénznek tartom a Revenge of the Fallen-t, a következő rész bőven elég lesz DVD-n meglesni.

 

Dr. Mozi szerint a Transformers: Revenge of the Fallen 21%-ot ér

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr521215340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sertésmájkrém 2009.08.22. 15:30:49

Van abban vmi szánalmas, hogy logikát keresel ebben az egészben. :) A dolog ot temghalt, hogy Michael Bay.

Az első rész is egy gyorsan felejthető gagyi film volt, valszeg még túl fiatal voltál mikor láttad, ennyi történhetett. 5 év múlva visszanézve szégyenleni fogod, hogy valaha is dícsérted. :)

Egyébként az első részen kétszer sikerült beludnom, a másodikat elsőre végigszenvedtem, de ennyi betűt nem pazarolnék rá, annyit természetesen ez sem ért.
süti beállítások módosítása